Mobilt och responsiv webbdesign

Dina besökare surfar inte bara från en typ av skärm längre.

responsive

Allt fler surfar idag på mobila enheter som smartphones och "iPads". Samtidigt så är det allt fler som sitter på mindre bärbara datorer men har allt större och kraftfullare skärmar i sin hem eller kontorsmiljö. Tidigare har man försökt hitta minsta gemensamma nämnare i en webbproduktion, och skapat en hemsida som "ser ok ut" för de flesta, men med modern teknik så finns det faktiskt en hel del verktyg som kan användas för att användarupplevelsen inte ska förvanskas. Man kan tvärtemot bygga upplevelsen efter den enhet och skärmupplösning/storlek som besökaren faktiskt för tillfället använder. Låt mig berätta lite om hur vi tänker...


1. Först och främst - är det här något för mig?

Att anpassa sin hemsida - oavsett teknik, till att se annorlunda ut för olika besökare - må det vara en mobil version av hemsidan eller att hemsidan upplevs annorlunda, beror helt på den typ av hemsida du bygger upp, och vilka vanor din målgrupp har. I många fall är det faktiskt dumt att göra en mobil anpassning av hemsidan, då många faktiskt helt enkelt föredrar att surfa på en "riktig hemsida", även via mobilen. Men i vissa fall kan det vara riktigt smart och elegant att göra hemsidan flexibel. Här tänkte jag reda ut begreppen lite.

2. WAP - den första mobila anpassningen

Wappen är död, länge leve wappen! WAP var en teknik som utvecklades under 90-talet och där tanken var att hemsidor som skulle anpassas för mobilt surfande skulle vara så enkla som möjligt. Detta för att ladda snabbt, och helt krasst för att dåtidens mobiltelefoner inte kunde hantera "modern" webbdesign. WAP slog aldrig riktigt igenom, men är egentligen grunden till det vi idag kallar för "mobil version" av en hemsida.

3. Mobil version av hemsidan - den andra generationens mobilanpassning

En mobil version av en hemsida är precis som det låter - en nedskalad och mer "pang på saken"-version av hemsidan. Ofta lägger man en mobil version på en subdomän eller speciell adress, som exempelvis "m.hemsidan.se", och om man går in via en fördefinierad enhet - så visas den här versionen istället för den allmängiltiga hemsidan. Den mobila versionen kan ha en helt egen layout, och kanske ett helt eget ändamål (exempelvis snabbt lämna felrapport, hitta/karta och kontaktinformation). Nackdelen med det här upplägget är att du faktiskt får två olika versioner av hemsidan att hålla reda på. Är hemsidan kopplad till ett publiceringsverktyg så kan självklart bägge versionerna uppdateras via samma administrationsgränsnitt, men det är de facto två olika uppsättningar av designmallar - eller flera, om du vill anpassa för många olika skärmstorlekar.

4. Mobil "APP" - det "nya coola"

Alla vill ha en APP. Det har blivit riktigt hett på bara några år, och har ett stort nyhetsvärde och genomslagskraft. Som alternativ till en mobil hemsida är det dock svårt att se de direkta fördelarna för ditt företag. En App ska snarare vara ett helt friståendeprogram, som snabbt snyggt och tydligt kan hjälpa användaren. Ett verktyg helt enkelt. Vi ser därför inte "APPEN" som ett alternativ till en hemsida, utan som en helt egen kampanj för sig. Ett komplement, som - beroende på din verksamhet - kan vara riktigt motiverat, eller helt bortkastat.

5. Flytande layout eller "Responsiv webbdesign"

Responsive webdesign innebär att hemsidans mallar och design anpassar sig efter den skärm som de exponeras på. Man kan ha hur många - eller hur få steg man vill. Går du in på en liten netbook, så är bilderna mindre och hemsidan inte lika bred. Sitter du på en 27-tums skärm så är hemsidan bred och du känner inte att hemsidan är "för liten" eller "instängd", och surfar du via en smartphone så får du en enklare men ändå fullständig version av hemsidan, där kanske vissa texter och bilder skalats bort. Vi tror att framtidens hemsidor kommer att använda sig av den här tekniken i olika omfattning. Det viktiga är att ta en titt på sin egen situation, och skapa en hemsida som verkligen passar ditt ändamål och syfte. Vi har bland annat anpassat vår egen hemsida med den här tekniken. Testa gärna att ändra storleken på fönstret, eller surfa in via olika enheter och skärmupplösningar för att se hur det fungerar.


Vill du veta mer om hur vi arbetar - hör gärna av dig. robert@sphinxly.se

 
4

Snabbfakta

Grundat: 2002
Antal fast anställda: 11
Erfarenhet: Hundratals lyckade digitala projekt

Vi är: Ett skönt team av kreativa formgivare och nytänkande webbutvecklare.  Med 100% fokus på att din webbplats ska bli en framgångssaga - både designmässigt, och resultatmässigt.

Nyfiken?

Lämna namn och nummer.
Så hör vi av oss om en liten stund! 

gruppbild_2016

Kan vi hjälpa dig?

Behöver du hjälp? Lämna namn och nummer, så hör vi av oss om en liten stund!

Namn *
Telefon
E-post *
Företag
Meddelande