Mobil och responsiv webbdesign

Dina besökare surfar inte bara från en typ av skärm längre.

OBS, den här artikeln är egentligen en relik från en annan tid. En tid innan reponsiva mobila sidor helt gick mainstream. På den tiden fanns det val; mobilt anpassad hemsida - eller repsonsivitet. Eller inte alls! Idag är det en annan historia och standard är respontivitet (dvs anpassning av bredden/storleken på hemsidan efter bredden på skärmen). Läs gärna vår artikel "vad är responsiv webbdesign?" - eller läs nedan mest som curiosa från mitten på 2010-talet :)


Allt fler surfar idag på mobila enheter som smartphones och surfplattor. Samtidigt så är det allt fler som sitter på mindre bärbara datorer men har allt större och kraftfullare skärmar i sin hem eller kontorsmiljö. Tidigare har man försökt hitta minsta gemensamma nämnare i en webbproduktion, och skapat en hemsida som "ser ok ut" för de flesta, men med modern teknik så finns det faktiskt en hel del verktyg som kan användas för att användarupplevelsen inte ska förvanskas. Man kan tvärtemot bygga upplevelsen efter den enhet och skärmupplösning/storlek som besökaren faktiskt för tillfället använder. Låt mig berätta lite om hur vi tänker...


1. Först och främst - är det här något för mig?

Att anpassa sin hemsida - oavsett teknik, till att se annorlunda ut för olika besökare - må det vara en mobil version av hemsidan eller att hemsidan upplevs annorlunda, beror helt på den typ av hemsida du bygger upp, och vilka vanor din målgrupp har. I många fall är det faktiskt dumt att göra en mobil anpassning av hemsidan, då många faktiskt helt enkelt föredrar att surfa på en "riktig hemsida", även via mobilen. Men i vissa fall kan det vara riktigt smart och elegant att göra hemsidan flexibel. Här tänkte jag reda ut begreppen lite.

2. WAP - den första mobila anpassningen

Wappen är död, länge leve wappen! WAP var en teknik som utvecklades under 90-talet och där tanken var att hemsidor som skulle anpassas för mobilt surfande skulle vara så enkla som möjligt. Detta för att ladda snabbt, och helt krasst för att dåtidens mobiltelefoner inte kunde hantera "modern" webbdesign. WAP slog aldrig riktigt igenom, men är egentligen grunden till det vi idag kallar för "mobil version" av en hemsida.

3. Mobil version av hemsidan - den andra generationens mobilanpassning

En mobil version av en hemsida är precis som det låter - en nedskalad och mer "pang på saken"-version av hemsidan. Ofta lägger man en mobil version på en subdomän eller speciell adress, som exempelvis "m.hemsidan.se", och om man går in via en fördefinierad enhet - så visas den här versionen istället för den allmängiltiga hemsidan. Den mobila versionen kan ha en helt egen layout, och kanske ett helt eget ändamål (exempelvis snabbt lämna felrapport, hitta/karta och kontaktinformation). Nackdelen med det här upplägget är att du faktiskt får två olika versioner av hemsidan att hålla reda på. Är hemsidan kopplad till ett publiceringsverktyg så kan självklart bägge versionerna uppdateras via samma administrationsgränsnitt, men det är de facto två olika uppsättningar av designmallar - eller flera, om du vill anpassa för många olika skärmstorlekar.

4. Mobil "APP" - det "nya coola"

Alla vill ha en APP. Det har blivit riktigt hett på bara några år, och har ett stort nyhetsvärde och genomslagskraft. Som alternativ till en mobil hemsida är det dock svårt att se de direkta fördelarna för ditt företag. En App ska snarare vara ett helt friståendeprogram, som snabbt snyggt och tydligt kan hjälpa användaren. Ett verktyg helt enkelt. Vi ser därför inte "APPEN" som ett alternativ till en hemsida, utan som en helt egen kampanj för sig. Ett komplement, som - beroende på din verksamhet - kan vara riktigt motiverat, eller helt bortkastat.

5. Flytande layout eller "Responsiv webbdesign"

Responsive webdesign innebär att hemsidans mallar och design anpassar sig efter den skärm som de exponeras på. Man kan ha hur många - eller hur få steg man vill. Går du in på en liten netbook, så är bilderna mindre och hemsidan inte lika bred. Sitter du på en 27-tums skärm så är hemsidan bred och du känner inte att hemsidan är "för liten" eller "instängd", och surfar du via en smartphone så får du en enklare men ändå fullständig version av hemsidan, där kanske vissa texter och bilder skalats bort. Vi tror att framtidens hemsidor kommer att använda sig av den här tekniken i olika omfattning. Det viktiga är att ta en titt på sin egen situation, och skapa en hemsida som verkligen passar ditt ändamål och syfte. Vi har bland annat anpassat vår egen hemsida med den här tekniken. Testa gärna att ändra storleken på fönstret, eller surfa in via olika enheter och skärmupplösningar för att se hur det fungerar.

Robert Edvardsson är expert på digitala trender och användarvänlighet på Sphinxly Webbyrå i Stockholm

Vi bygger bra hemsidor

Några kunder…

IT-Total hjälper sina kunder med anpassad IT-drift och IT-lösningar med konsulter i världsklass. Sphinxly har byggt en komplett ny hemsida med presentation av tjänster, medarbetare och en snygg presentationsfilm.

Visa fler kunder
Vi bygger bra hemsidor

Några kunder…

Bosque & Colina är ett svenskt investmentbolag som grundats av teamet bakom företagsgruppen Wood & Hill Fastigheter/Investment AB. 

Visa fler kunder
Vi bygger bra hemsidor

Några kunder…

Consortum hjälper företagare och privatpersoner att planera (och placera) sin privatekonomi för att skapa en långsiktigt hållbar livskvalités. Hemsidan innehåller artiklar, filmer och en interaktiv presentation som visar företagets tjänster - allt i ett stilfullt ramverk.

Visa fler kunder
Vi bygger bra hemsidor

Några kunder…

Ekeby Loge är en lokal med en unik logkaraktär inbäddad i en lantlig miljö bland hästar och vikingagravar på Ekeby Säteri. Ekeby Loge bad Sphinxly att skapa en vacker och unik sida.  Här blir det alltid en trivsam stämning oavsett om det är bröllopsfest, företagsfest eller privata arrangemang.

Visa fler kunder
Vi bygger bra hemsidor

Några kunder…

iSec är Sveriges ledande leverantör av fondhanteringssystem och har idag c.a 70% av de svenska fondbolagen som kunder. Sphinxly har skapat en modern, fräsch och uppstickande webbplats som på ett tydligt och ledigt sätt guidar besökaren till rätt typ av tjänst.

Visa fler kunder

"Nordic Fixed Income anlitade Sphinxly för att skapa en ny, modernare hemsida som bättre matchade vår profil. Det professionella och tillmötesgående bemötandet har gjort att våra önskemål och behov kom fram och uppfylldes till fullo. Med Easyweb är det möjligt för oss att enkelt och smärtfritt hantera vår hemsida på egen hand, ett mycket användarvänligt och smidigt verktyg. Vi är väldigt nöjda med deras arbete och det färdiga resultatet. Sphinxly är verkligen en skön webbyrå.”

Johanna Garpenlöv, Nordic Fixed Income

Interoc är ett nystartat företag genom ett förvärv av en befintlig verksamhet i PEAB. I samband med förvärvet beslutade vi att byta loggotyp och grafisk profil. I samband med detta ville vi även förändra hemsidan. Vi började att söka efter en ny leverantör och jag googlade runt på olika hemsidor för att hitta en leverantör som fyllde våra krav. Vår krav var en modern hemsida där vi ville lägga stor vikt vid enkelhet och att kunna visa vår verksamhet i bilder. Vi ville även ha ett enkelt system för själva kunna hantera webbsidan. Jag plockade ut 4 stycken leverantörer som fick presentera sitt upplägg och vi föll direkt för Sphinxly. De fattade direkt våra tankar kring hemsidan och skapade tillsammans med vår reklambyrå en känsla och profil som jag hade tänkt mig.

Magnus Dahlberg, Interoc

"På rekordtid har vi byggt upp en helt ny webbplats med ett fantastiskt bra stöd av Sphinxlys experter. De tydligaste svaren på att webbens attraktivitet och relevans för våra målgrupper är den statistik som Google Analytics visar redan efter kort tid: Extremt låg sk avvisningsfrekvens vilket betyder att sajten har mycket hög relevans. Dessutom är besökarna i snitt inne på 4,5 sidor, också det ett tecken på att sajten skapar både nyfikenhet och intresse."

Ola Bergfeldt, CMO på IAMIP

"Vi ville göra om vår webbplats för att både passa våra kunder bättre men också för att göra den mer modern. Sphinxly förstod precis våra behov och lyckades dessutom göra en riktigt snygg sajt där detaljer från vår logotyp användes på ett smart sätt i designen. Vi har fått många kommentarer från kunder att vår sajt är både snygg och lätt att använda och vi kan själva styra innehållet enkelt via Easyweb."

Staffan Melin, Require

”Pizza Hut har jobbat med Sphinxly sedan 2013. Före det har jag även jobbat med Sphinxly på andra företag. Sphinxly är en innovativ webbyrå med hög servicenivå och kunskap. De är enkla att jobba med och jag får alltid snabb hjälp när jag behöver. Dessutom använder jag publiceringssystemet Easyweb för att hantera hemsidan och som är väldigt enkelt och användarvänligt. Kombon av Sphinxly som webbyrå och publiceringssystemet Easyweb gör det till en enkel match att hantera vår välbesökta hemsida"

Annie Jansson, marknadschef Pizza Hut
Hej! Vill du boka möte, få offert eller ställa en fråga? Hej! Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig. Självklart helt förutsättningslöst.
Eller ring: 08- 665 00 30