Kontakt
robert8
fredro
Skärmavbild 2021-12-09 kl. 22.03.03
Skärmavbild 2023-09-18 kl. 09.11.01
Pata
Skärmavbild 2023-09-18 kl. 09.10.37
Skärmavbild 2023-09-18 kl. 09.10.20
avatar
Skärmavbild 2021-12-09 kl. 22.15.03
Skärmavbild 2021-12-09 kl. 22.09.31

Vi hjälper företag att lyckas på webben. Snabbt, snyggt, säkert, framtidssäkert och flexibelt. Fyll i formuläret så hör vi av oss! 👋🏻

Pata

Patrik

2023-02-10

WCAG, de nya EU-riktlinjerna för tillgänglighet. (Läsbarhet, anpassning för funktionsnedsättning, kontrast mm). 😅 Är det något som gäller din verksamhet? Se till så att du står rustad inför 2025. Läs mer här

robert8

Robert Edvardsson

2024-03-20

Sphinxly skriver avtal med Bluefish Pharmaceuticals (Publ) för produktion av webbplats (UX, teknikproduktion och drift) inkl IR, karriärsidor, produktdatabas, språkstöd med Easyweb och AI.

fredro

Fredrik Elnéus

2024-04-02

Expandera? Tidskrävande med översättningar? Testa nya 1-click AI-translate 🇸🇪🇺🇸🇪🇸 i Easyweb för att översätta en hel site med en enda enkel handrörelse. Rullas ut under våren. Kontakta mig för demo

En grundlig analys är nyckeln till en lyckad SEO

Syns du inte, finns du inte. Det är den krassa sanningen som gäller på nätet. Det är i sökmotorer som dina potentiella köpare letar och syns du inte där går du miste om en hel del trafik som dessutom är gratis. Med hjälp av SEO, eller sökmotoroptimering, kan du påverka ditt resultat i Google och på Sphinxly är vi experter på hur du går till väga!

Sökmotoroptimera din hemsida för att  synas på Google.

Att synas på sökmotorer är numera ett måste. Det finns några få undantag där det inte är så jätteviktigt med optimering för sökmotorer - exempelvis om du inte vill att vem som helst ska kunna hitta din hemsida (t ex riktar sig enbart till en liten stängd grupp) - men annars kan sökbarheten på din hemsida vara skillnaden på om du får kunder eller inte. Så hur fungerar då det här med sökmotoroptimering, och hur arbetar Sphinxly?

Hur sökmotoroptimerar man? (Eller: ökar sin synlighet?)

Sökmotoroptimering, eller SEO, handlar bl a om att göra det tydligt för Google vad man håller på med och om att kontinuerligt förbättra sin webbplats för ens besökare. Förstår inte Google vad du har att erbjuda, så kan Google inte presentera ditt erbjudande för sina miljontals besökare. Google vill visa relevant, väl strukturerat och intressant innehåll för sina användare. Varje undersida och erbjudande eller produkt indexeras av Google individuellt och ska därför optimeras. En annan viktig aspekt av hur man "kommer högre upp" på Google, är hur Google värderar din hemsida. Här är antalet och värdet på de länkar du har länkade till din hemsida viktiga. Google ser länkar från andra relevanta sidor till din sida som referenser som går i god för dig. Nu är det såklart inte så här enkelt - det finns faktiskt över 200 olika faktorer som spelar in här. Vi går inte in på alla nu, men vi kan kika på några fler av dem.

Optimering för sökmotorer

För att optimera din hemsida så behöver du identifiera hur dina potentiella kunder söker. Vilka sökord eller meningar används för att hitta företag/tjänster av din typ? Du kan börja med att ställa dig frågan vad du själv skulle söka på för att hitta dina konkurrenter. Gör en lista med sökord/fraser, notera "konkurrensen" (dvs hur många av dina konkurrenter, och vilka, som kommer högst upp på dessa sökningar) - och utgå från listan när du optimerar texter på din sajt. Det är en väldigt bra och effektfull början. På Sphinxly kikar vi bl a på sökvolymen på olika sökfraser, för att se vilka sökningar som har större efterfrågan, och går igenom "Sökordsanalysen" tillsammans med er, för att komma överens om vart vi bör rikta våra slag, så att säga.

För varje sida på din hemsida, se till att ha intressant text som innehåller relevanta sökord och synonymer, och som ger ett värde till läsaren (inte bara löst prat!). De allra viktigaste sökorden bör även finnas i t ex rubriker och punktlistor. 

Följ statistik!

Om ni inte redan gör det, så se till att börja spåra statistik från er webbplats ASAP. Hur många besökare har ni, vilka enheter använder de, vart kommer de ifrån, vilka landningssidor presterade bäst under x månad, vilka sökfraser gör att er webbplats exponeras på i sökresultaten? Det här kan ni inte svara korrekt på om ni inte spårat er trafik med något sorts verktyg. Så även om ni inte har tid nu att analysera statistiken, så iaf till att den samlas in så att den finns där när ni väl behöver/vill kika på den!

Det finns verktyg som kostar, där man t ex kan följa med skärmvideo hur olika besökare beter sig och vad de klickar på osv. Det finns också avancerade verktyg som är helt gratis, som t ex Google Analytics och Google Search Console. Även om Easyweb inte är ett statistik-verktyg i första hand så finns det även statistik från er webbplats direkt i CMSet.

Vi använder oss av en rad olika verktyg när vi arbetar med våra kunders SEO, och det ger oss en väldigt bra bild av läget och vad som kan behöva optimeras. Med hjälp av sådan statistik följer vi även upp de ändringar vi utfört och ser vad för resultat de gett. Det här är viktigt för att kunna arbeta datadrivet med SEO, och inte bara "skjuta från höften". Det allra effektivaste är när vi kan få börja samarbeta med en kund INNAN de lanserat en ny webb. På det sättet kan vi på SEO avdelningen analysera den statistiken som finns tillgänglig för att säkerställa att den nya webben inte bara blir ny och fräsch, utan också behåller viktiga landningssidor och konverterar bra.

Meta-taggar: titel tagg och meta beskrivning

En viktig "hygienfaktor" inom SEO är att anpassa de så kallade "meta-taggarna" för att matcha det innehåll som finns på sidan. Det gäller sidans titel (det som syns högst upp i webbläsarfönstret, och även som titeln/rubriken på din länk i Googles sökresultat) och beskrivning/description (som visas under ditt resultat hos Google).

Titel och beskrivning är mycket viktiga och kan enkelt fyllas i när du skrivit klart dina texter på dina sidor. Gör dessa kärnfulla och intressanta, så att de blir "klickvänliga" bland sökresultaten. Meta-taggar kan du hantera via HTML-koden eller via ett publiceringsverktyg som Easyweb (superenkelt! Bara att fylla i längst ner på varje sida i Easyweb). Tänk på att varje sida ska optimeras individuellt, och inga titlar och beskrivningar bör vara likadana! 

Pagerank och länkar

Det som "sökmotorföretag" ofta säljer som SEO-tjänst är just länkar. Du kan ofta köpa tusentals länkar från mer eller mindre obskyra siter, för att på så sätt öka din pagerank (ett gammalt uttryck som hängt med i SEO branschen och anspelar på ett visst värde som sidor har i relation till andra). Att köpa sådana här länkar från t ex länkfarmar (sidor som enbart finns för att skapa länkar till sökmotorföretagens kunder) är inte rekommenderat, inte från oss och inte från Google. Google har blivit bättre på att känna av vad som är fejk länkar och vad som är riktiga, och det kan tvärtom straffa sig i längden att använda sig av länkfarmar. 

Något du kan göra själv för att få mer länkar är helt enkelt att se till så att du får så mycket exponering som möjligt hos dina samarbetspartners och i media. 

Annonsera på Google, hur gör man?

Förutom att klättra i synlighet bland de organiska resultaten, kan man utöka sin exponering med annonser. Det gör att du börjar synas direkt. Det är detta som kallas för "sponsrade länkar" i en resultatlista. Då många sökfraser kan ta lång tid att ranka högt upp på pga hög konkurrens, är betalda annonser ett bra komplement till sökmotorsoptimeringen. 

Om du efter mycket arbete exempelvis kommer upp bra på en del av dina utvalda sökord, men har väldigt problem att synas på andra sökord - så kan du med fördel skapa annonser där du betalar för att synas. Med Google Ads, som du kan sätta upp själv, kan du skapa olika annonser för olika sökord, och välja exakt hur mycket du vill betala per dag. Google Ads är relativt enkelt att starta själv, men det kan vara desto krångligare att optimera sina kampanjer. På Sphinxly hjälper vi dig gärna med detta. Vi tror på transparens och rekommenderar därför alltid att du betalar själva kostnaden för annonserna direkt till Google. På så sätt har du full koll på vad alla klick har kostat.

Återigen så finns det många företag som vill att du ska betala via dem, men då betalar du ju egentligen bara tull på dina sökord innan Google får dina pengar. Betala då hellre en konsult för det arbete som det tar att skapa annonserna och kampanjen - i det fall du inte känner att du har den möjligheten eller kunskapen själv. 

Och PS, ett sista tips - annonsera även för sökord där du redan kommer högt upp organsikt. Och se till att de annonserna pekar till rätt landningssida. Då en faktor i kostnaden per klick är kvaliteten på landningssidan, är det troligt att du betalar ett lägre pris än dina konkurrenter för dina annonser, och du tar upp en ännu större del av "marknadsytan" på den sökningen genom att synas både med annons och med organiskt resultat. 

Optimera för besökare eller Google?

Sist men inte minst, tänk alltid på dina besökare i första hand. Att rankar högt i Google är jättebra, och ger dig en möjlighet att exponeras för många. Kom ihåg att du och Google bör ha samma mål: att besökaren känner att den får ut något av värde från sidan, att man känner att man "hittat" svaret på sin sökning. Därför handlar SEO om så mycket mer än texter, det handlar även om användarupplevelsen på sidan. För visst spelar det ju ingen roll att du har 100 besökare per dag, om ingen vill bli din kund?

Skärmavbild 2021-12-15 kl. 13.20.08

Robert Edvardsson

VD, robert@sphinxly.se

Fredrik Elneus

Byråchef, fredrik@sphinxly.se

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Sphinxly AB använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies